X
تبلیغات
رایتل
چهارشنبه 12 تیر‌ماه سال 1392

اندازه گیری تری گلیسیرید سرم به روش آنزیمی،کالریمتری

نوشته شده توسط سمانه در ساعت 11:44 ب.ظ

بسمه تعالی

نام آزمایش : اندازه گیری تری گلیسیرید سرم به روش آنزیمی،کالریمتری

*    مقدمه:

         در انسان ها اصلی ترین چربی رژیم غذایی، تری گلیسیرید است که از منابع چربی گیاهان و جانوران که بخشی از غذاهای مصرفی هستند،به دست می آید. تری گلیسیرید تا حدود 90%از راه خوراکی وارد بدن می شود.

                تری گلیسیرید های غذایی که در آب نامحلول اند،در روده کوچک به اسیدهای چرب و2-منوگلیسیریدها تجزیه می شوند.این محصولات هضم شده در سلول های اپی تلیال روده ،دوباره به هم پیوسته ، تری گلیسیریدهای (اگزوژن یا برون زاد) را تولید می کنند و شیلومیکرون ها را از طریق لنف به خون ترشح می کنند(یعنی روده ، تری گلیسیرید ها را از اسیدهای چرب رژیم غذایی تولید می کند و تری گلیسیرید به صورت شیلومیکرون  که قطرات ریز چربی اند و توسط پروتئین پوشیده شده اند،در جریان خون حمل می شوند). تری گلیسیرید های شیلومیکرون به وسیله ی لیپوپروتئین لیپاز ،در مویرگ های خونی تجزیه می شوند.

               کبد نیز مسئول سنتز تری گلیسیرید ها است ولی این تری گلیسیرید ها به صورت لیپوپروتئین با چگالی کم(VLDL)  حمل می شوند(تری گلیسیرید اندوژن یا درون زاد).

بیشتر تری گلیسیرید ها به صورت لیپید در بافت چربی ذخیره می شوند(حدود 90%چربی ذخیره بدن)،وظیفه ی تری گلیسیرید ها ،تامین انرژی برای قلب و عضلات اسکلتی است(ذخیره انرژی بدن).به علت خاصیت آبگریز بودن تری گلیسیرید ها، این ترکیب توسط سایر لیپید ها مانند فسفولیپید ، کلسترول و پروتئین به صورت لیپوپروتئین ها  انتقال می یابند.بنابراین تری گلیسیرید ها از زیرواحد های ساختمانی گلیسرول و اسید های چرب ،بیشتر در کبد تولید می شوند و بعد از هر وعده غذایی تری گلیسیرید در سلول چربی ذخیره می شود و اگر آزمایش تری گلیسیرید بعد از صرف غذا انجام شود، سرم حالت شیری رنگ یا خامه ای پیدا می کند.

*      مقادیر طبیعی تری گلیسیرید :

normal              40-150mg/dl

151-200mg/dl            مشکوک

 200mg/dl     (پاتولوژیک) بالا

 

 

با بیشتر شدن تری گلیسیرید از این حد، عوارضی مانند کبد چرب را ایجاد می کند که در آن تری گلیسیرید اضافی در کبد رسوب نموده و تغییرات فیبروزی ایجاد می شود  که در صورت کنترل نشدن تری گلیسیرید ،منجر به سیروز کبد می شود.

*    موارد افزایش سطح تری گلیسیرید سرم:

1-هایپر تری گلیسیریدمی فامیلی (یک نوع استعداد ژنتیکی است که در آن تری گلیسیرید خون فرد زیاد می شود)

2-دیابت شیرین کنترل نشده                          

3-الکلیسم(در صورت ادامه مصرف)

4- کم کاری تیروئید(کاهش تجزیه تری گلیسیرید)

5-رژیم پر کربوهیدرات(تبدیل کربوهیدرات اضافی به تری گلیسیرید )

6- در موارد کاهش انسولین شوک استرس(افزایش VLDL و در نتیجه افزایش تری گلیسیرید)

*   موارد کاهش تری گلیسیرید سرم:

1-سؤتغذیه(رژیم غذایی این بیماران کم چربی است. تری گلیسیرید بخش عمده چربی رژیم غذایی را تشکیل می دهد.)

2-سندرم سؤجذب(این بیماران دچار سؤجذب چربی های رژیم غذایی هستند، تری گلیسیرید جزء اصلی رژیم غذایی است و به دلیل  جذب کم از مجاری گوارشی ، سطح تری گلیسیرید هم کاهش می یابد)

3-پرکاری تیروئید(افزایش تجزیه VLDL که لیپوپروتئن اصلی ناقل تری گلیسیرید است و در نتیجه تری گلیسیرید کاهش می یابد)

*      کاربرد اندازه گیری تست تری گلیسیرید :

             بررسی خطر ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی آترواسکلروز               

          برای افراد مشکوک به اختلالات متابولیسم چربی ها و هیپرلیپیدمی

*    شرایط نمونه گیری:

-فرد باید 12 تا 14 ساعت ناشتا باشد (فقط خوردن آب مجاز است)

-استرس نداشته باشدو 24 ساعت قبل از آزمایش نباید الکل مصرف کند.

*    عوامل مداخله گر:

1.خوردن غذای چرب قبل از آزمایش، باعث افزایش تری گلیسیرید می شود.

2.مصرف الکل قبل از آزمایش ،باعث افزایش تولید  VLDL و افزایش تری گلیسیرید می شود.

3.بارداری باعث افزایش تری گلیسیرید می شود.

4.مصرف قرص های ضد بارداری و استروژن ها باعث افزایش تری گلیسیرید می شود.

5.مصرف استاتین ها و آسکوربیک اسید باعث کاهش تری گلیسیرید می شود.

6.تغییر وضعیت از نشسته یا ایستاده به حالت دراز کش ،میزان تری گلیسیرید را به طور چشمگیری زیاد می کند.

7.ورزش کردن باعث پایین آمدن تری گلیسیرید در عرض چند ساعت می شود.

*      روش های اندازه گیری:آنزیماتیک شیمیایی-نفلومتری

*      روش متداول : روش آنزیمی

تری گلیسیرید ها توسط آنزیم لیپاز هیدرولیز شده و اسیدهای چرب و گلیسرول آزاد می شوند،سپس طی مراحل زیر پراکسیدهیدروژن آزاد می شودکه با 4-آمینو آنتی پیرین و فنل و در مجاورت آنزیم پراکسیداز تشکیل کمپلکس رنگی کینونیمین می شود.شدت رنگ حاصل متناسب با مقدار تری گلیسیرید موجود در نمونه است.



 

لوله بلانک

لوله استاندارد

لوله تست

استاندارد

-

10 میکرولیتر

-

سرم

-

-

10 میکرولیتر

آب مقطر

10 میکرولیتر

-

-

معرفR1

1میلی لیتر

1میلی لیتر

1میلی لیتر

 *لوله ها را مخلوط کرده ،10 دقیقه در بن ماری 37 درجه انکوبه کرده و جذب نمونه و استاندارد را در مقابل بلانک معرف در 500 نانو متر بخوانید.(پایداری رنگ 60 دقیقه دور از نور مستقیم )


 

 

 

 

تهیه و تنظیم:صالحی پور

 

نظرات (1)
جمعه 29 فروردین‌ماه سال 1393
|+| نوشته شده توسط دانشجو در ساعت 09:08 ق.ظ
سلام لطفا فونت راعوض کنید مطالب غیرقابل فهم اند
پاسخ:
سلام.ممنون که نظر دادید.متاسفانه زیاد در این باره دستم باز نیست چون تعداد فونت ها محدوده .
نظر بدهید
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
نام :
ایمیل :
وب/وبلاگ :
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد